fbpx

Компанията „Северен поток 2“ обявява фалит

северен поток 2

Базираната в Швейцария компания, която построи газопровода „Северен поток 2“, обмисля подаване на заявление за несъстоятелност, докато се опитва да уреди искове преди крайния срок за санкции от САЩ, съобщава Ройтерс.

Съединените щати санкционираха Северен поток 2 AG миналата седмица, след като Русия призна независимостта на Донецк и Луганск.

Nord Stream 2 AG, която е регистрирана в Швейцария и е собственост на руския държавен газов гигант Газпром, миналата година завърши проекта на стойност 11 милиарда долара, който е предназначен да удвои капацитета за изпомпване на газ от Русия до Германия.

Източниците на Ройтерс, пожелали анонимност, заявяват, че Nord Stream 2 AG работи с финансов съветник по изчистването на някои от задълженията си и може официално да започне производство по несъстоятелност в швейцарски съд още тази седмица.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ издаде изпълнителна заповед на 23 февруари, с която разрешава „прекратяването на транзакции, включващи Nord Stream 2 AG“ или „всяко лице, в което Nord Stream 2 AG притежава пряко или косвено 50 процента или по-голям дял“ до 2 март.

Газпром плати половината от разходите за изграждане на Северен поток 2, а останалата част от проекта е финансиран от британската петролна и газова компания Shell (SHEL.L), австрийската OMV (OMVV.VI), френската Engie и германската Uniper (UN01. DE) и Wintershall DEA (WINT.UL).

Междувременно Nord Stream 2 AG прекратява договорите на работниците, като не е ясно дали всички предприятия, свързани със Nord Stream 2 AG, ще бъдат закрити и как Газпром планира да продължи с поддръжката на газопровода.

Министърът на икономиката на Швейцария Ги Пармелин е потвърдил в интервю за швейцарската радиостанция RTS, че целият персонал на Nord Stream, повече от 140 служители, които са работили за компанията в швейцарския град Цуг, са били уволнени.

Припомняме, след нахлуването на руската армия в Украйна Германия взе решение да зпре сертифицирането на Северен поток 2, без което той не може да функционира. Няколко големи компании, включително петролни гиганти, заявиха, че ще напуснат руските си операции. Shell заяви, че повече няма да участва в „Северен поток 2“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"