fbpx

Компенсациите за ток и газ накуп през февруари

След падането на мораториума върху цените на електроенергията за битовите потребители, няма да има шоково поскъпване, увери премиерът Кирил Петков в началото на днешното правителствено заседание. Той уточни, че по-високите сметки на тока в сравнение с миналата година, които домакинствата получават в момента, се дължат на увеличението на цените от 1 юли 2021 г.

След заседанието Петков и енергийният министър посочиха на брифинг, че за бизнеса новите компенсации ще бъдат усетени през февруари. Тогава фирмите ще получат помощта за декември и януари наведнъж и сметката за тока ще бъде значително по-ниска.

Потребителите няма да правят нищо, няма да обикалят и да си търсят парите, а в сметките им, които ще пристигнат през февруари, ще бъдат отразени помощите, изтъкна Кирил Петков.

Бе припомнено, че бизнесът вече беше компенсиран със 110 лв. за всеки използван мегаватчас от бюджета за месеците октомври и ноември. За декември решението за помощта е 130 лв. за мегаватчас, а за периода януари-март компенсацията ще е до 250 лв. за мегаватчас.

Мнистър Николов информира, че са направени стъпки за нотификация на помощта пред ЕС и няма да има проблем да я получим. Николов посочи, че все още не е определена помощта за февруари и март, тъй като няма яснота за цената на природния газ за тези два месеца.

На днешното заседание правителството е одобрило компенсациите за битовите потребители на природен газ. Домакинствата ще получат приспадане по 26.79 лв. за мегават час за декември и 42.33 лв. за януари. Те също ще бъдат отразени във фактурата за февруари.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"