fbpx

Паладият и платината стават все по-търсени и по-дефицитни

Търсенето на паладий и платина в света ще нараства през следващите няколко години поради използването им в автомобилната индустрия и ролята им в екологичния преход, пише RFI.

Въпреки колебанията им поради здравната криза, която засегна тежко автомобилостроенето, цените на паладия и платината растат непрекъснато през последните три години. Тези два метала са важна съставна част при производството на катализаторите за автомобилите с вътрешно горене, защото намаляват замърсяващите емисии. Търсенето им ще нараства още повече през следващите години поради затягането на екологичните норми в автомобилната индустрия.

Друг фактор, който ще обуславя търсенето на тези два метала в бъдеще, според Жан-Франсоа Фор, директор на AuCOFFRE.com, платформа за покупко-продажба на ценни метали, е че „големите инвестиции в производството на водород ще увеличат тяхното потребление“.

Паладият и платината са необходими за производството на водород и неговото използване в автомобилната промишленост. Платината, например, е важна съставна част в горивните елементи, батериите, които преобразуват водорода в електричество в автомобилите. Тази технология представлява все по-голям интерес за автопроизводителите. „В този контекст двата метала се превръщат в актив, който все повече привлича вниманието на инвеститорите. Търсенето на инвестиционна платина в света почти се удвои от 2013 до 2020 г. – от 935 000 унции на 1 554 000 унции“, подчертава Жан-Франсоа Фор.

Предвид тези перспективи, предлагането няма да успее да догони повишеното търсене. Паладият и платината в действителност са изключително редки метали. Техните основни находища се намират на първо място в ЮАР и в Русия. Тези две страни осигуряват между 75% и 85% от световното предлагане. Покачващо се търсене, ограничено предлагане, според пазарните закони трябва да очакваме нарастване на цените в краткосрочен план.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"