fbpx

Конфликтът в Близкия изток рискува да промени икономиките в региона

Конфликтът в Газа и Израел причинява огромно човешко страдание. В допълнение към прякото въздействие, конфликтът ще има последици и за по-широкия регион на Близкия изток и Северна Африка, с отражение както върху хората, така и върху икономиките. Това идва в момент, когато вече се очакваше икономическата активност в региона да се забави, спадайки от 5,6 процента през 2022 г. на 2 процента през 2023 г., изтъкват авторите на анализ, публикуван в блога на Международния валутен фонд…

Степента на въздействието върху региона остава силно несигурна и ще зависи от продължителността, интензивността и разпространението на конфликта. Мащабен конфликт би представлявал голямо икономическо предизвикателство за региона. Неговото ограничаване зависи от успеха на международните усилия за предотвратяване на по-нататъшна ескалация в по-широкия регион. Това, което е сигурно е, че прогнозите за най-пряко изложените икономики ще бъдат понижени и че политиките за буфериране на икономиките срещу сътресения и запазване на стабилността ще бъдат критични.

Без съмнение Израел, Западният бряг и Газа са най-силно засегнати. Но икономическото въздействие се простира далеч отвъд зоната на бойните действия. Съседните страни Египет, Йордания и Ливан вече изпитват икономически отзвук. На фона на опасенията за заплахата от ескалация, посетителите отменят пътувания до региона, удряйки силно самата спасителна линия на тези икономики. Туризмът, който представлява 35 процента до почти 50 процента от износа на стоки и услуги в тези икономики през 2019 г., е критичен източник на чуждестранна валута и заетост. Зависещите от туризма икономики като Ливан, където степента на заетост на хотелите спадна с 45 процентни пункта през октомври в сравнение с преди година, ще видят странични ефекти за растеж.

Въздействието върху енергийните и финансовите пазари е ограничено и временно. След първоначален скок, цените на петрола се понижиха и сега са под нивата отпреди конфликта, отразявайки промените в условията на глобалното търсене (тъй като не е имало прекъсване на производството на петрол). Цените на природния газ също паднаха след голям скок, но все още са с около 25 процента над нивата отпреди конфликта.

Доходността на държавните облигации се повиши за някои икономики, но по-широкото въздействие досега е минимално. Нетните портфейлни потоци към региона — знак за инвестиционни настроения — бяха в низходяща тенденция, която се ускори с кризата, но оттогава се върнаха към нивата отпреди конфликта.

Въпреки тези фактори, повишената несигурност относно траекторията на конфликта подкопава доверието на потребителите и фирмите, което може да доведе до спад в разходите и инвестициите. При липса на трайно прекратяване на огъня и дори ако конфликтът остане овладян, несигурността може да засегне по-широкия регион на Близкия изток и Северна Африка. По този начин, където въздействието досега е било ограничено, растежът може да се влоши, ако колебанието започне да натежава върху инвестиционните решения.

А кризите могат също така да разкрият основните уязвимости, изостряйки рисковете за влошаване на перспективите. Повишаването на рисковите премии може да повиши разходите по заемите, което може бързо да повлияе на силно задлъжнелите икономики. Освен това нестабилни и засегнати от конфликти държави в региона, като Сомалия, Судан и Йемен, биха могли да изпитат спад в критичните потоци от помощ, ако фокусът на донорите се измести и пакетът от международна помощ не се разшири, за да отговори на нарастващите глобални нужди .

Рискът от ескалация продължава

На този фон една ескалация на конфликта може да бъде повратна точка за региона. Последствията биха били широкообхватни, бързо разпространяващи се отвъд непосредствените съседи до икономики като Ирак, Иран, Сирия и Йемен. Колкото по-продължителен е конфликтът, толкова по-засегнати ще бъдат туризмът, търговията, инвестициите и други финансови канали. Бежанските потоци биха могли да се увеличат значително, като добавят към социалния и фискален натиск в страните, които ги приемат, и потенциално причинявайки по-продължителна слабост.

В регион, който произвежда 35 процента от световния износ на петрол и 14 процента от износа на газ, въздействието на потенциално прекъсване на производството е голямо. Въпреки това, за разлика от минали епизоди, дори цените да скочат в отговор на събитията, производителите на петрол, особено тези в региона, могат да се възползват от достатъчно свободен капацитет, за да увеличат бързо производството, помагайки за смекчаване на въздействието.

Пригответе се сега

Несъмнено тази криза ще промени бъдещето на региона. Когато икономическото въздействие е остро или рисковете са повишени, разумното управление на кризи и политиките за предпазливост ще бъдат от решаващо значение в близко бъдеще. Тази криза може да постави началото на епоха на висока несигурност за много страни, ако не бъде разгледана правилно.

За други, които се подготвят за предстоящите потенциални шокови вълни, е от ключово значение да не изпускат от поглед важната програма за реформи и устойчивост, особено като се имат предвид съществуващите структурни предизвикателства и по-склонната към шокове глобална среда. Държавите трябва да се подготвят чрез укрепване на политически буфери, където е необходимо, и осигуряване на фискална и външна устойчивост. Както се подчертава в последната Регионална икономическа перспектива на МВФ, подходящо проектираните и последователни структурни реформи могат да помогнат за подкрепа както на краткосрочен растеж, така и на по-дългосрочни перспективи за растеж. По-силните и по-устойчиви икономики също са по-склонни да издържат на внезапни сътресения.

МВФ е тясно ангажиран с региона, за да помогне на страните да смекчат въздействието на неблагоприятните последици. Държавите с подкрепяни от МВФ програмни ангажименти (Египет, Йордания, Мавритания, Мароко) могат да използват тези програми за закрепване на добри политики.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"