fbpx

Цената на петрола слезе под $78 за барел

Цените на петрола продължиха да се понижават в понеделник, притиснати от скептицизма на инвеститорите относно последното решение на ОПЕК+ за намаляване на доставките и несигурността около глобалното търсене на гориво, въпреки че рискът от прекъсване на доставките поради конфликта в Близкия изток ограничи загубите, изтъква Ройтерс.

Спадът от понеделник се добавя към спада от 2% миналата седмица след съкращенията на доставките, обявени в четвъртък от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, включително Русия, известни като ОПЕК+.

Фючърсите на суровия петрол Brent се понижиха с $1,10, или с 1,4%, до $77,78 за барел. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate паднаха с $1,09, или 1,5%, до $72,98.

Суровият петрол изглежда е под непрекъснат натиск от решението на ОПЕК+“, изтъква Вандана Хари, основател на доставчика на анализи на пазара на петрол Vanda Insights.

Обявените съкращения от ОПЕК+ са доброволни по своята същност, което поражда съмнения дали производителите ще ги приложат напълно или не. Инвеститорите също не са сигурни как ще бъдат измерени съкращенията. Мудната глобална производствена активност също натежа върху цените.

Последните данни предполагат силни икономически затруднения, които засилват опасенията относно нарастването на търсенето на петрол, отбелязва Тамас Варга от петролния брокер PVM, цитиран от Ройтерс.

Геополитическите съображения са отново на фокус, след като боевете в Газа бяха възобновени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"