fbpx

Биткойнът се изстреля до над $40 000

Биткойн надхвърли $40 000 за първи път тази година, тъй като е движен и от инерционната вълна, свързана с ентусиазма относно намаляването на лихвените проценти в САЩ. Друга причина са очакванията на тълговците за предстоящото одобрение на търгуваните на борсата в САЩ биткойн фондове, съобщава Ройтерс.

Най-голямата криптовалута в света достигна 41 522 долара в понеделник, най-високата си стойност от април 2022 г., като явно неутрализира недоволството, което се беше настанило около крипто пазарите след колапса на FTX и други провали на крипто-бизнес през 2022 г.

Рали от 50% от средата на октомври „изглежда бележи решително изместване от мудната тенденция през 2022 г. и началото на 2023 г.“, коментира Джъстин д’Анетан – ръководител на бизнес развитието за Азиатско-тихоокеанския регион в Keyrock, фирма за създаване на пазара на цифрови активи.

Графика Ройтерс

По думите му доказателствата за институционални покупки през ноември показват нов етап на интерес и че въпреки, че предстоящи обрати не са невъзможни, ниските стойности, достигнати около $16 000 преди година, „вероятно са отбелязали дъното“.

Инвеститорът в биткойн Microstrategy (MSTR.O) миналата седмица разкри, че е закупил допълнителни $593 милиона в биткойни през ноември.

Междувременно по-рисковите инвестиции и други активи, чувствителни към лихвените проценти, като златото, също се повишиха силно през последните няколко седмици, тъй като пазарите се обзаложиха, че Федералният резерв на САЩ е приключил с повишаването на лихвите и ще започне да ги намалява.

Докладите от октомври, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ няма да обжалва съдебно решение, според което агенцията е сгрешила, като е отхвърлила заявление за борсово търгуван фонд, също предизвикаха залагания, че евентуалното одобрение е близо.

Ether, монетата, свързана с блокчейн мрежата Ethereum, също достигна 1-1/2 годишен връх в понеделник, достигайки $2253.

И биткойнът, и етерът остават доста под своите рекордни върхове от 2021 г., които бяха съответно над $60 000 и $4000.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"