fbpx

Как газовите цени на международните пазари паднаха под тези на Булгаргаз?

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

КЕВР утвърди цена на газа за декември от 87,50 лв./MWh, или с 6,5 % по-скъпа от ноемврийската. Но тъй като котировките на европейските енергийни борси падат, се появяват множество въпроси за естеството на настоящото поскъпване. По темата предлагаме коментар на бившия енергиен министър Александър Николов, публикуван във фейсбук профила му (пунктуацията, стилът и оформянето на текста са запазени, липсват само емотиконите)…

Честит декември! Празничното настроение ще ни усмихне… но не и сметките ни през активния отоплителен сезон!

Уникалното ръководство на Булгаргаз ЕАД и “градивно критикуващият“ КЕВР сътвориха поредното чудо за потребителите!!!

И да, о изненада!!! Цената на природния газ се повишава с 8%! До 88,61 лева!!! Браааво, аплодисменти!!!

Сега да видим малко факти.

Снимка 1 – цена на международни пазари – 42 EUR. (а тази сутрин вече и под 42…). Цена на Булгаргаз – 45.3 ЕUR. Чудно, нали?! Няма значение, че е държавно предприятие и може да се възползва от всички лостове за оптимизиране на цената. Няма и значение, че газът от Азербайджан е в микса… Въобще пред чудните действия на дуото Булгаргаз / КЕВР… няма невъзможни неща!

И такааа… за да е ясно, че проблемът не е само в международния телевизор… да видим как се търгува на българския пазар (снимка 2 и 3)? Логично – цената на сделките (както за месец, така и за ден напред) са значително ПОД предложената и одобрена цена от КЕВР. Тоест, търговците (които странно бяха наричани от един временен Менса-Магелан Министър и от разни псевдоевроаталнитечски политици “посредници”) които оперират в България купуват и ПРОДАВАТ на по-ниска цена от Булгаргаз! Ами… браво на тях, да! Защото те поне се държат логично и рационално.

Кратичко – цените на международните пазари са значително под цената на Булгаргаз (1). Лицензираните търговци продават на ДЪРЖАВНАТА борса в България на цени ПОД предложените от Булгаргаз (2). Красиво, нали?!

Ефектите:

Както на всеки пазар всички купувачи търсят по-ниска цена. Тоест – Булгаргаз (вероятно целенасочено) ще продължи да ГУБИ ПАЗАРЕН ДЯЛ. Ще продължи (вероятно целенасочено) да ЗАТЪВА и отвъд фалита, в който реално се намира. Ще продължи да бъде ИЗТОЧВАН (вероятно целенасочено, а и текущо – заради глупост и чутовна некомпетентност).

Кой би платил по-висока от пазарната цена?! Ами само такива “икономически субекти”, които нямат намерение и / или възможност да плащат. Например… “Топлофикация София” (една удобно пропусната тема по време на кметската надпревара). И да! Топлофикациите ще “купят” по-скъпия газ, ще го консумират… и познайте КОЙ ЩЕ ПЛАТИ?! Мдам. Потребителите. НИЕ!!!

Търговците в България ще продължат да печелят пазарен дял на гърба на некомпетентността и безхаберието в Булгаргаз.

Търговците, снабдяващи Булгаргаз ще са безкрайно щастливи от това, че има някой, който е готов да плаща… цена значително над пазарната. (вероятно пък така ще остане и свеж ресурс, който правилно да се преразпределя… към правилно решилите да  плащаме тази цена).

Всички “компетентни органи” ще продължат да правят всичко възможно финансовите отчети на дружеството да останат официално непубликувани (снимка 4).

Кратичко – всичко позитивно (и всички пари) изтича ИЗВЪН държавното дружество. Всички негативни ефекти са ПЛАТЕНИ (пряко или косвено) от НАСЕЛЕНИЕТО (и разрушеното държавно дружество)‼

Въпросите, които се пораждат са много… но вкратце:

  1. Към Министерство на енергетиката и БЕХ – Вие слепи ли сте?! И до кога мислите да си мълчите?!
  2. Към Министерство на финансите – проверки на АДФИ и хоризонтален контрол на държавните дружества… кога?!!?
  3. Към Министерство на правосъдието (като принципал на Агенция по вписванията) – Кога финансовите отчети на Булгаргаз ЕАД ще бъдат публикувани (официално в търговски регистър!!!) и защо това не се случи досега?! И кой… “случайно” е пропуснал тези факти?!
  4. Към “народните представители в Парламента” и пратените ни свисше спасители – Амнезия ли Ви удари, относно изтеклия мандат на председателя на КЕВР или… е достатъчно удобен и на мястото си?!
  5. Към медиите – някога ще задавате ли въпроси с пряк обществен интерес…или ще продължите само с правилните?!
  6. Към следствие, прокуратура, ДАНС – Проверки, кога?! Или пак ще чакаме “европейските партньори” да ни свършат работата?! И да припомня ли всъщност какво означава “безстопанственост” и политически дела?

Към НАС… Не ни ли писна постоянно да ни ограбват?!

И да, когато сметките за парно дойдат… и когато видите, че са 400 лв (и повече…) няма да е зле да знаете, че можеха да са 300. А трябваше да са под 250 лв! Та… когато медийно сме заливани с  “престрелки” между разни лица, фалшиви политически сътресения, дерогации, транзитни такси, евроатлантизъм и друг остатъчен фалш… всъщност държавни дружества и активи са разграбвани и унищожавани. Потребителите – ограбвани. През декември. И през всеки друг месец.

А ние – ще си плащаме. Защото си мълчим. А това мълчание ни прави съучастници.

Сн. 1
Сн. 2
Сн. 3
Сн. 4



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"