fbpx

Контрабандата със змиорки – по-доходоносна от дрогата и оръжието?

Намаляването на популациите от змиорки в световен мащаб и мерките, предприети за тяхното спасяване създадоха брагоприятна среда за развитие на контрабандата и доведоха до появата на огромен черен пазар, който носи по-големи печалби от трафика на нархотици, хора и оръжие. На 3 млрд. евро годишно се изчислява нелегалната търговия с лептоцефали (ларвите на змиорката) от Европа към Азия. Намаляването на ресурсите от лептоцефали в Япония и Далечния изток принуди развъдниците в региона да внасят ларви от европейския и американския вид на змиорката, за да захранят своята аквакултура, като по този начин предизвикаха огромен ръст на цените. Така много често лептоцефалите са наричани „бялото злато“, пише Capital.fr.

През 2010 г. Европейският съюз наложи забрана на износа на лептоцефали извън своите граници. От 2007 г. европейската змиорка е записана в анекс II на Конвенцията за международна търговия с диви животински и растителни видове, които са заплашени от изчезване. В нея се посочва, че търговията със змиорки трябва да бъде регламентирана, за да се избегне експлоатация, зплашваща тяхното оцеляване. Забраната за износ и ограниченията на риболова породиха огромен нелегален трафик към Азия.

Организацията Sustainable Eel Group (SEG), поставяща си за цел опазването на змиорките, изчислява, че всяка година 23% от ларвите на европейската змиорка се изнасят нелегално в Азия и най-вече в Китай. Те се основават на нучните оценки, според които 440 тона ларви всяка година се приближават към европейските брегове на Атлантическия океан и на данните на Европол, според които 100 т от тях са изнесени нелегално за Азия през 2018 г. Според председателя на организацията Ендрю Кер „става дума за най-голямото престъпление срещу фауната на планетата“.

„За да добием представа за размера на печалбата“, отбелязва Кер, „европейският рибар получава около 0,1 евро на ларва. Пристигнала в Хонг Конг, тя вече струва 1 евро. След като е отглеждана една година в китайски развъдник цената ѝ достига 10 евро. Т.е. това е увеличение 100 пъти на цената за една година. Печалбата е по-голяма от тази от трафика на наркотици, хора и оръжие“.

Някои цифри

– 99% –
Това е делът за змиорките в развъдниците, предназначени за консумация на японския пазар. Видът не се възпроизвежда в развъдниците и затова отрасълът зависи почти изцяло от риболова на ларви, което обяснява натиска върху този естествен ресурс и неговата икономическа стойност.

– 108
Според Европол това е броят на контрабандистите, заловени от полицейските служби на 19 европейски страни по време на риболовния сезон 2019-2020 г. Два тона ларви на стойност около 6,2 млн евро са заловени през този период.

– Ковид-19
Пандемията засегна въздушния превоз на хора, откъдето и възможностите на трафикантите да използват „мулета“, които пренася ларви в куфарите си. Сега те използват въздушния товарен транспорт, като крият ларвите сред другите стоки. Това е постоянна игра на“котка и мишка“, подчертава Ендрю Кер.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"