fbpx

Неясно бъдещето на гласувания от парламента мораториум

Гласуваният днес в парламента по предложение на ГЕРБ мораториум върху повишението на цените на вода, парно и ток, може да не просъществува дълго.

Това се разбра от брифинга на новия шеф на кабинета на премиера Петков, Лена Бориславова, даден в Министерски съвет след срещите на премиера с областните управители на районите, засегнати от метеорологичните условия, както и разговорите му с финансовото и енергийното ведомство относно цените на тока и парното.

По думите на Бориславова, създадената днес временна парламентарна комисия във връзка с енергийната криза ще трябва да даде своето експертно становище във връзка с мораториума и ако се наложи да бъде внесено обосновано решение за неговото прегласуване.

Бориславова определи действията на ГЕРБ като некомпетентни, макар че по думите й са опитна парламентарна сила, тъй като текстът им не е бил внесен предварително и обсъден на експертно ниво, като предложените мерки могат да предизвикат по-голям хаос в обществото.

Въпросната комисия трябва да обсъди и дали временно за 3 месеца да бъдат ограничени правомощията на КЕВР да актуализира цените от 1 януари 2022 години, или да бъдат направени промени в Закона за енергетиката, позволяващи по-голям контрол и прозрачност върху ценовата политика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"