fbpx

Парламентът замрази цените на ток, парно и вода

Парламентът наложи мораториум върху повишаване цените на тока, парното и водата, като ги замрази на нивата им от 1 януари 2021 година.

Предложението бе изненадващо и дойде от опозицията ГЕРБ-СДС в рамките на дебата за съставяне на временна комисия по енергийната криза. То обаче бе прието и от управляващата коалиция, събирайки 186 гласа „за“. Единствено ДПС не гласува, тъй като определи случващото се като популизъм. Рамадан Аталай прогнозира, че решението ще предизвика фалити у нас и предупреди управляващите, че от ГЕРБ са ги подхлъзнали с това предложение.

Освен това временна комисия, съставена на паритетен принцип – по двама от парламентарна гурпа, в продължение на един месец ще проведе експертен дебат и трябва да даде предложения за мерки срещу повишаващите се цени на тока.

Припомняме, преди два дни КЕВР предложи нови много по-високи цени за тока и парното от първи януари. Днес се провежда обществено обсъждане, а премиерът Петков обяви, че е изненадан от действията на регулатора. Днес в МС се анализира предложението и позицията на правителството ще бъде съобщена по-късно днес.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"