fbpx

Кривата на цените на храните се обръща и тръгва надолу

Абсолютно всички индекси при основните хранителни продукти бележат спадове. Кривата се обръща„, коментира пред БНТ, цитиран от Дневник, председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

По думите му след изживените пикове през април имаме успокояване на пазара, балансирана среща между търсенето и предлагането, като се наблюдава известно стабилизиране на цените не само на европейския, но и на световния пазар.

Иванов уверява, че България очаква много добра реколта от зърно и ще е обезпечена.

Влизаме в някаква що-годе нормалност, тъй като 5-6 месеца имахме ненормална обстановка на световния пазар. А за зърното никой нищо не може да каже, за щастие България ще има една много добра реколта, близка до рекордната„, заявява Владимир Иванов.

Той коментира и хипотезите за поведението на Русия на зърнения пазар, като при вероятността Русия да спре износа на зърно, недостиг на световните пазари може да има, но в България – не. Само ако се стигне до дефицит на световните пазари, България ще трябва да ограничи износа.

България има уникалния шанс, че има добре развит зърнен сектор, много добре развит преработвателен сектор по отношение на олиото и за тези два продукта ние се осигуряваме на 100% и над 100%„, заявява още Иванов.

Той прогнозира, че при наличното наситено производство, се очаква доста добра реколта на български зеленчуци тази година. Потребителите ще видят по-ниски цени, друг е въпросът какъв ще е финансовият резултат при производителите“, коментира Иванов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"