fbpx

Петролът тръгна нагоре, тласнат от Рияд

Фючърсите на петрола се повишиха в понеделник, като Brent поскъпна до над 120 долара за барел, след като Саудитска Арабия повиши цените за продажбите на суров петрол през юли, сигнализирайки за ограничени доставки, независимо че производителите от ОПЕК+ се съгласиха да ускорят увеличаването на производството през следващите два месеца, съобщава Ройтерс.

Суровият петрол Brent поскъпна с 68 цента, или 0,6%, до $120,40 за барел рано тази сутрин.

Саудитска Арабия покачва за юли официалната продажна цена (OSP) на своя сорт „арабски лек“ за Азия до 6,50 долара премия спрямо средната стойност на референтните показатели в Оман и Дубай, при премия от 4,40 долара през юни, съобщи в неделя държавната петролна компания „Арамко“ (Aramco).

Юлският OSP е най-високият от май, когато цените достигнаха върхови стойности за всички времена поради опасения за прекъсване на доставките от Русия.

Увеличението на цените идва въпреки решението миналата седмица на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ОПЕК+ да увеличат производството през юли и август с 648 000 барела на ден, или с 50% повече от планираното.

Ирак заяви в петък, че се стреми да повиши добива до 4,58 милиона барела на ден през юли.

Производителите на петрол „приготвят сено, докато грее слънце„, коментира Автар Санду, мениджър на стоки във Phillip Futures в Сингапур, добавяйки, че се очаква лятното търсене в САЩ и облекчаването на блокирането на COVID-19 в Китай да задържат цените високи, съобщава още Ройтерс.

Мнозина смятат, че решението на ОПЕК+ за увеличаване на производството е малко вероятно да отговори на търсенето, тъй като увеличеното разпределение се разпределя между всички членове, включително Русия, която е изправена пред санкции.

Въпреки че това увеличение е крайно необходимо, то не отговаря на очакванията за растеж на търсенето, особено като се има предвид частичната забрана на ЕС за внос на руски петрол“, изтъква анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дхар, цитиран от агенцията.

В понеделник Citibank и Barclays повишиха прогнозите си за цените за 2022 и 2023 г. на фона на по-тесните руски доставки и забавеното връщане на иранския петрол.

Анализаторите на Citi изтъкват, че преконфигурирането на потоците към Азия може да означава, че руското производство и износ в крайна сметка няма да паднат толкова много, а в диапазона от 1 милион до 1,5 милиона барела на ден.

От 1,9 милиона барела на ден от европейския морски износ на суров петрол, около 900 000 барела на ден биха могли да се отклонят към други пазари като Китай/Индия или биха могли да останат на някои европейски пазари с ограничен достъп до неруски петрол.

Отделно, италианската Eni и испанската Repsol могат да започнат да доставят венецуелски петрол за Европа още следващия месец, за да компенсират руския петрол, са заявили пред Reuters запознати, възобновявайки размяната на петрол срещу дълг, спряна преди две години, когато Вашингтон засили санкциите срещу Венецуела.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"