fbpx

КЗП забранява със заповед телекомите да вдигат цените

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви на пресконференция, че няма да позволи вдигането на цените на телекомите.

Днес издаваме заповед, с която ще се забрани повишаването на цените на телекомуникационните услуги по действащи договори„, обяви тя след среща с Комисията за защита на потребителите и с представители на неправителствени потребителски организации.
Именно КЗП издава заповедта, тъй като шефът на комисията има правомощия да нарежда на фирми да прекратят или да не допускат действия, които са в ущърб на потребителите и противоречат на нормативната база.

Припомняме, в последните дни активно се коментира решението на телекомите ни заради инфлацията да повишат месечните абонаментни такси от 2022 г.

Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови мерки, с които да не допуснем това. Те са няколко: налагане на глоба е най-малкото, тя е в размер от 1 000 до 30 000 лева. Но и второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако заповедта ни бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение, тоест да не се пристъпва към увеличение на цената“, подчерта още Корнелия Нинова.

Забраната, която държавата ще наложи се основава на проверката на КЗП, която е установила, че обявеното поскъпване е нелоялна търговска практика.

По думите на Нинова нелоялна практика е, защото мобилните оператори възнамеряват да увеличат цените с инфлацията за две години накуп – за 2020 г. и 2021 г.“

Всъщност поскъпване ще има и цените ще бъдат индексирани, но само с инфлацията за 2021 г., което е допустимо. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"