fbpx

Кристин Лагард призова Тръмп да внимава с туитите

Стабилността на пазара не бива да се влияе от туитите на американския президент Доналд Тръмп, заяви управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от РИА Новости.

„Стабилността на пазара не трябва да зависи от конкретно съобщение в Twitter. Той се нуждае от размисъл, спокойствие, балансирани и рационални решения“, каза Лагард, която пое поста преди седмица.

Ръководителят на ЕЦБ призова американския президент да внимава в своите изявления.

„Когато равнището на безработица е 3,7%, не искате да го ускорите прекалено много като понижавате лихвите. Защото поемате риска, че цените ще се повишат по-късно. Трябва да сте много внимателни“, заяви още Кристин Лагард.

Тя добави, че ръководителят на централната банка си върши работата най-добре, когато е независим. Лагард също подчерта, че тя ще покаже на Тръмп значението на независимостта на централната банка, когато й се удаде възможност.

Тръмп многократно критикува шефа на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл и намекна, че той може да бъде уволнен, въпреки че адвокатите не са убедени, че президентът има такива правомощия.

В същото време Тръмп има право да не разширява правомощията на Пауъл, въпреки че влезе в четиригодишния мандат едва през февруари 2018 г. Тръмп многократно призовава Фед да намали основния лихвен процент.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"