fbpx

Литва първа в ЕС стана независима от руския газ

Литва изцяло се отказа от руския природен газ, съобщава Министерството на енергетиката, цитирано от The Insider. Изтъква се, че това се прави в отговор на „енергийния шантаж срещу Европа и войната срещу Украйна“. Под „енергиен шантаж“ се има предвид искането на Москва редица страни, които са в така наречения списък с „неприятелски“ държави да започнат разплащане за газовите доставки в рубли.

По данни на министерството литовската газотранспортна система от началото на април работи без внос на руски газ. Това се потвърждава и от данните на оператора Amber Grid, които показват, че на 2 април импортът на руски газ за нуждите на Литва е 0 МВт/ч.

Ние сме първата страна от ЕС, постигнала независимост от руските газови доставки, като това е в резултат на последователна енергийна политика и своевременни инфраструктурни решения“, заявява литовският министър на енергетиката Дайнюс Крейвис, цитиран от изданието.

Всички газови потребности на Литва се удовлетворяват чрез Клайпедския терминал за втечнен природен газ. Според графика всеки месец там пристигат три големи товара втечнен газ, което количество трябва да е достатъчно за всички клиенти. При необходимост може да се използва газовата връзка с Латвия, а от 1 май и с Полша.

През Литва продължава да преминават единствено количествата транзитен газ за Калининград.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"