fbpx

Пекин разширява обхвата на тестовете на дигиталния юан

Китайската централна банка обяви, че ще разшири допълнително пилотната схема на своята цифрова валута в повече райони, включително градове в източната провинция Джъдзян, която ще бъде домакин на Азиатските игри по-късно тази година, съобщава Ройтерс.

Народната банка на Китай (PBOC) заявява, че ще насърчи изследванията и развитието на цифровата валута, наречена e-CNY, както и ще разшири обхвата на пилотната схема.

Тиендзин, Чунцин, Гуанджоу, Фуджоу, Ксиамен и шест града в крайбрежната провинция Джъдзян ще бъдат добавени към съществуващите 10 големи „пилотни“ града, за да тестват използването на e-CNY.

Централната банка засили тестването на цифровата валута през последните години, като се надяваше да се възползва от Зимните олимпийски игри в Пекин като възможност за насърчаване на глобализацията на юана.

Стремежът на Пекин да направи олимпийски фурор със своята цифрова валута обаче беше осуетен от изключване на чуждестранни зрители, предизвикано от COVID 19. Вместо това зрителите бяха организирани групи местни жители, които не могат да използват обичайните приложения за цифрово плащане.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"