fbpx

Лош септември за една трета от предприятията

32.2% от нефинансовите предприятия, участвали в анкета на НСИ, посочват, че през септември са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с август, 49.5% са посочили, че не е имало промяна в приходите от продажби, а за 17.8% е имало увеличение.

Изменение в приходите от продажби на стоки или услуги на нефинансовите предприятия спрямо предходния месец, 2020 година

Анкетното изследване „Нефинансови предприятия“ се е провело през октомври, като на случаен принцип са избрани 3 770 предприятия с приблизително 230 хил. наети лица. Участието в изследването е доброволно.
Икономическите дейности, обхванати от изследването, са: Индустрия; Строителство; Търговия, транспорт и ресторантьорство; Операции с недвижими имоти; Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения; Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности; Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности.
В обхвата на изследването не са включени предприятия, чиято основна икономическа дейност е: Селско, горско и рибно стопанство; Финансови и застрахователни дейности; Хуманно здравеопазване и социална работа; Образование; Държавно управление и държавно обществено осигуряване.

Изменение в приходите от продажби на стоки или услуги  на нефинансовите предприятия през септември 2020 г. спрямо предходния месец по икономически дейности

37.1% от фирмите в строителството са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, за индустрията този дял е 34.3%. В икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ намаление в приходите от продажби посочват 35.4% от фирмите, а за дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ – 30.9%.

Очаквания за персонала в краткосрочен план (1 месец)

По отношение на наетия персонал 17.1% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на „платен отпуск“, следват „неплатен отпуск“ – 10.0%, „освобождаване/съкращаване на наети лица“ – 9.1%, и „възползване от правителствени мерки за подпомагане на работодателите“ – 8.3%.

За следващия месец 95.1% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 1.9% – ще преустановят временно дейността си, а 2.2% – ще прекратят дейността си, сочи още проучването.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"