fbpx

МАЕ иска от Г7 таван на цените и за бензина и дизела

Предложението на Г-7 за налагане на таван на цените на руския петрол трябва да включва и рафинирани продукти, коментира шефът на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол в интервю за Ройтерс.

„Надявам се, че предложението, което е важно за минимизиране на ефекта върху икономиките по света, ще бъде одобрено от няколко страни“, изтъква Бирол пред агенцията в кулоарите на енергийния форум в Сидни.

По думите му, товяа предложение не трябва да бъде фокусирано само върху суровия петрол, „тъй като рафинираните продукти също са важно предизвикателство за икономиките и ще бъдат още по-голямо предизвикателство през следващите месеци.

Цените на рафинираните продукти, като бензин и дизел, се повишиха дори повече от суровия петрол в резултат на загубата на доставки от Русия поради глобален срив на капацитета на рафинериите след затварянето на няколко завода по света, припомня агенцията.

Идеята на Г-7 е да обвърже финансовите услуги, застраховането и превоза на петролни товари с таван на цените. Доставчик или вносител биха могли да получат тези услуги само ако се ангажират с определена максимална цена за руския петрол.

От думите на Бирол става ясно, че той няма представа на какво ниво ще бъде определен таван на цената.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"