fbpx

Месец след приемане на еврото търговците ще могат да водят двойна каса

На днешното си заседание правителството е приело оперативния план, задаващ срокове и задачи във връзка с приемане на еврото в България. Този план е насочен към централната банка, платежните и държавни институции с технически указания, свързани с това как да се въдеде еврото, превалутирането, обръщането на депозити, заеми, особени залози и пр, така че към 1 януари 2024 година да имаме техническа възможност за влизате в еврозоната.

Това обясни на брифинг в МС финансовият министър Асен Василев, като изтъкна, че този процес ще продължи в парламента с приемането на необходимите законодателни промени.

Василев посочи и някои практически мерки за защита на потребителите и търговците. Три месеца преди приемане на еврото и девет месеца след всички цени на стоките ще бъдат и в лева, и в евро.

Бизнесът пък ще има право един месец да поддържа двойна каса – левова и еврова.

Финансовият министър потвърди, че приемаме еврото по фиксирания курс, който е и текущият, като припомни, че България на практика е приела еврото, посредством валутния борд.

Относно критиките на част от коалиционните партньори, на-вече ИТН и БСП, Василев посочи, че заложеният в коалиционното споразумение анализ за ефекта от въвеждане на еврото в момента се изтогвя от БНБ и финансовото министерство, като се чака само от централната банка да изпратят тяхната част от документа. След това ще има широко обществено обсъждане, което е залегнало и в споразумението на коалицията. Василев припомни също така, че партньорите са приели, че влизането ни в еврозоната трябва да стане максимално бързо.

Министърът на финансите обърна внимание, че техническата подготовка отнема 18 месеца, които означава, че страната ни няма много време.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"