fbpx

Миграцията: Европа в капана на противоречивото законодателство

Ердоган отново заплаши да пусне сирийските бежанци към Европа

Под натиск от крайната десница, европейските ръководители наддават с предложения за спирането на имиграцията. В същото време, някои от тях създават улеснения за пристигането на чуждестранна работна ръка. Откъде идват тези противоречия, коментира изследване на RFI.

Тази двойствена риторика е особено впечатляваща в страните, които привличат най-много бежанци поради своето географско положение – Италия и Гърция.Тези страни често биват подлагани на остра критика поради бруталното управление на мигрантите, пристигащи през Средиземно море.

В Италия популистката Джорджия Мелони обяви миналата седмица, че 425 000 разрешителни за работа ще бъдат предоставени на неевропейци до 2025 г. В Гърция министър-председателят консерватор Кириакос Мицотакис сключи поредица от дискретни споразумения със страни от юга, като Египет и Пакистан, за да привлече 80 000 сезонни работници за това лято.

Липса на работна ръка

Съществува критичен дефицит на работна ръка, който може да компрометира пост Ковид възстановяването на тези страни с все още нестабилни финанси. Този недостиг е особено характерен за туризма, но също така и за строителството, информационния сектор и социалните грижи в Италия. Ако позициите не бъдат заети, страната няма да може да изпълни одобрения от Брюксел голям план за 200 милиарда евро, предупреждава Централната банка. Италия вече е издала 80 000 визи през тази година, а предстои да издаде още 40 000, което е четири пъти повече, отколкото преди пандемията.

Тези визи не засягат 70-те хиляди нелегални имигранти дошли в Италия след януари. Някои от тях се наемат ad hoc и не винаги се декларират. Но Рим предупреди: приоритет се дава на граждани на страни, които се борят срещу нелегалната имиграция. Новопристигналите търсещи убежище не е задължително да притежават необходимите умения. Тези, които се озовават в Сицилия или на гръцките плажове, идват в Европа, за да намерят убежище, а не непременно работа. Същото важи и за украинците, които избягаха от военните действия. Германия е подслонила един милион, но само 10% от тях имат работа.

Пост Ковид скок на имиграцията

Този натиск от незаконна миграция се увеличи рязко през тази година заради Ковид. Коронавирусът доведе до обедняване на цялата планета и премахването на ограниченията за пътуване насърчи хората от развиващите се страни да опитат късмета си в богатите държави. През 2022 г. пет милиона души са влезли в западните страни, което е с 80% повече, отколкото преди пандемията, според оценки на Wall Street Journal.

Този внезапен приток идва в тежък икономически момент, белязан от високата инфлация, която изяжда покупателната способност на домакинствата. Така новодошлите се възприемат от местните жители като конкуренти, които предизвикват намаляване на заплатите, изразходване на социалните помощи, а понякога и задълбочаване на жилищната криза, като в Нидерландия, например. Именно върху тези страхове паразитират популистите.

Обратно, икономистите смятат, че имиграцията може да намали инфлацията. Новоназначените чуждестранни работници по-лесно приемат ниските заплати. Така, когато цената на труда спадне, това води до намаляване на натиска върху цените и стимулира растежа. В борбата срещу инфлацията, миграцията е също толкова ефикасна, колкото и рецесията и много по-малко болезнена от икономическа гледна точка, но политически много трудно защитима.

Обединеното кралство, където недостигът на работна ръка скочи с Брекзит, прие 600 000 новодошли неевропейци през миналата година. Ако този темп продължи, чуждестранното население ще достигне 20% от общото население на страната до края на десетилетието. Тогава то ще стане неуправляемо от гледна точка на интеграцията му, твърдят експертите. Ето защо, днес бивш член на правителството и яростен поддръжник на Брекзит, призовава да се постигане споразумение с Брюксел за улесняване на пристигането на млади хора от Европейския съюз.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"