fbpx

Милиарди долари готови да инвестират компании за термоядрена индустрия

Компаниите, които искат да използват процеса, който задвижва слънцето и звездите за генериране на електричество, очакват да похарчат около 7 милиарда долара до момента, в който заработят първите им инсталации за ядрен синтез, се казва в проучване, цитирано от Ройтерс.

Сливането се получава, когато ядрата на два леки атома като водород, нагрети до екстремни температури, се сливат в едно по-тежко ядро, освобождавайки огромно количество енергия.

В стремежа си да овладеят процеса на термоядрен синтез с помощта на лазери или магнити, частни компании и държавни лаборатории са похарчили 500 милиона долара за своите вериги за доставки миналата година, според проучване на Асоциацията на индустрията за синтез (FIA).

Тези разходи се очаква да нараснат до 7 милиарда долара до момента, в който е готова първата електроцентрала и потенциално да бъдат вложени трилиони долари за зряла термоядрена индустрия, което се очаква да бъде някъде между 2035 г. и 2050 г., се казва в проучването, дело на десетки експерти.

Голяма част от разходите по веригата за доставки се очаква да отидат за висококачествена стомана и бетон и свръхпроводяща жица за изграждане на инсталации, където горивата ще се нагряват до повече от 100 милиона градуса по Целзий в специални камери. Парите ще отидат и за супер магнити, лазери и захранващи устройства.

Андрю Холанд, ръководител на FIA, коментира, че не е много загрижен относно геополитическия риск във веригата за доставки, тъй като нито една от критичните части част или материали не са изправени пред глобален недостиг на доставки или пък да идват само от несигурни страни.

Най-голямото предизвикателство, честно казано, е просто мащабът“, казва Холанд. „Искаме да сме сигурни, че компаниите от веригата за доставки са наясно, че синтезът наближава, за да могат да направят инвестициите за увеличаване на мащаба“, допълва той

Въпреки че има глобална липса на тритий – гориво, което много компании планират да използват за запалване на термоядрени инсталации, Холанд каза, че това не е проблем, тъй като компаниите планират да размножават тритий в термоядрените инсталации с използването на литий.

Завод за термоядрен синтез ще се нуждае само от количеството литий, което се намира в около четири електрически превозни средства, изчислява той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"