fbpx

Министър обвини „Булгаргаз“, че търгува, вместо да защитава обществения интерес

Министърът на енергетиката Александър Николов упрекна остро „Булгаргаз“, заявявайки недвусмислено, че дружеството при поведението си на пазара пренебрегва ролята на защитник на обществения интерес, смесвайки я с търговски функции.

Повишението в цената на природния газ за януари 2022 г. можеше да не е 30 на сто като предложение от „Булгаргаз“ до КЕВР, а според нашите анализи 5,15% за уязвимите потребители на регулирания пазар, ако дружеството следваше ролята на обществен доставчик и максималната им защита от ценовите шокове, заяви министърът.

По думите му, ако се формира в защита на обществения интерес, стойността на газа би могла да бъде 107,60 лв. за мегаватчас, при това като се има предвид, че първият месец на годината е най-критичен и с най-високи обеми на потребление.

Николов е категоричен, че в Наредба 2 за ценообразуването на услугата от страна на обществения доставчик има достатъчно текстове, даващи право да се предлагат различни и гъвкави тарифи на база най-ниски разходи и достъпни цени. „Булгаргаз“ и регулаторът са разполагали с достатъчно инструменти да формират по-различен микс в ценообразуването, убеден е министърът.

Той съобщи, че съвместно с Министерството на финансите ведомството му работи максимално интензивно, за да подготви механизъм за компенсиране на битовите потребители на природен газ, включително и за месец декември 2021 г. Така за двата месеца – януари 2022 и декември 2021 г., ще предложим помощта за потребителите да е 50% от ръста на цената, като базата е 48,80 лв. за мегаватчас. Общо сумата за този период от два месеца ще възлезе на около 140 млн. лв., но за тези средства ще е необходима нотификация от Европейската комисия и решение на Министерския съвет. При подобна схема на изчисляване компенсацията би била от порядъка на 26,77 лв. за мегаватчас за м. декември 2021 г. и 42,31 лв. за мегаватчас за м. януари 2022-ра. Компенсацията, при изпълнение на условията, би могло да бъде отразена общо за двата месеца още в сметките за м. януари, смята Николов.

По повод променения таван на компенсациите за електроенергия за небитови потребители, министърът информира, че с промяната общият размер на компенсациите текущо ще възлезе на над 2 млрд. лв. с разчет за 6 месеца от м. октомври 2021 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"