fbpx

Бизнесът скочи на енергийния министър: Кой ще поеме отговорността за съсипване на индустрията?

Бизнесът е крайно недоволен от последните коментари на министъра на енергетиката. Категорично протестираме индустрията да поеме нов удар в цената на природния газ, заявява в своя обща позиция работодателските организации в писмо до министър Николов.

Анонсираното на пресконференция на 12 януари 2022 г. от Вас поевтиняване на парното за сметка на скъп газ за индустрията ще затвори заводи. Досега евтиното отопление на софиянци беше за сметка на целия народ. Сега ще е за сметка само на работещите в индустрията, изтъкват работодателите.

Според тях по този начин ще се задълбочи кръстосаното субсидиране на енергоносителите от индустрията към битовите потребители на топлинна енергия, което е абсолютно забранено от европейските директиви!

Бизнесът е на мнение, че ползите от дългосрочните договори на „Булгаргаз“ трябва да бъдат споделяни справедливо измежду всички пазарни участници, а не да се създават привилегировани касти на пазара. Индустрията в България трябва да може да функционира и това е част от обществения интерес.

Социалната политика трябва да спре да бъде изпълнявана през енергийната система, категорични са работодателите.

Те настояват да продължат закупуването на природния си газ на достъпни цени, за да се запазят конкурентоспособността, работните места и експортният потенциал на националната икономика.

В заключение те припомнят, че ке намираме в безпрецедентна обстановка на пандемия, комбинирана с непосилно високи цени на електроенергия, като сега се появява заплаха и от още по-високи цени на газа за предприятията в България, за сметка на други пазарни участници.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"