fbpx

Младежката безработица: защо изследването й има значение

В почти всяка страна по света младежката безработица* е много по-висока от общата безработица.

За съжаление, пандемията само влоши ситуацията, тъй като по време на решаващ ранен кариерен период младите бяха изключени от работни места на начално ниво, което унищожи способността им да набират трудов опит и потенциално повлия на дългосрочните им приходи.

Сега, близо три години след първия удар на COVID-19, младежи от някои страни, като Китай, се борят да намерят работа. Използвайки данни от ОИСР и Националното статистическо бюро на Китай, изданието Visual Capitalist очертава нивото на младежката безработица за 37 държави (България не е включена в изследването, тъй като не е член на ОИСР, но според данните на НСИ през 2022 година коефициентът на младежка безработица е 10,7%, б.р.)...

В горната част на списъка Испания има най-високата младежка безработица в ОИСР, като почти един на всеки трима младежи не може да си намери работа. Несъответствието между образователните квалификации и пазара на труда е посочено като съществена причина за липсата на заети в Испания на възраст между 15 и 24 години.

Междувременно използването на временни договори и зависимостта от сезонни сектори – като туризма – за създаване на работни места са някои от многото причини за постоянно високата отчетена безработица сред демографските групи.

Обявено през юни, равнището на младежката безработица в Китай се е покачило до 21,3%, стремителен ръст от май 2018 г., когато е било под 10%. Китайската икономика е в процес на забавяне и стабилно нарастващата младежка безработица е накарало правителството да спре данните за възрастовата безработица за близко бъдеще.

От другата страна на спектъра, в Япония само 4,2% от младите са без работа. Основна причина за това е намаляващото и застаряващо население на Япония.

В повечето страни от ОИСР е обичайно младите мъже да имат по-висок процент на безработица в сравнение с младите жени.

Това контрастира с тенденцията във всички възрастови групи в ОИСР, където нивото на безработица е 6,3% за жените и 6% за мъжете.

Ножицата е най-широка в Словакия – 21,3% безработни млади мъже срещу 14,4% жени и Финландия – 19,2% мъже и 12,5 на сто жени.

Няма ясно изразена причина, която да обяснява тези данни, изтъква изданието.

В ОИСР повече млади жени избират да завършат висше образование, отколкото младите мъже, което може да доведе до по-добри перспективи за заетост. В същото време жените са свръхпредставени в секторите на здравеопазването и социалните грижи — и двата нарастват бързо благодарение на застаряващото население — което може да ги улесни при намирането на работа.

Защо проследяването на младежката безработица има значение?

Освен че е индикатор за общите възможности в дадена държава, младежката безработица е ключов показател за проследяване, тъй като може да бъде индикатор за бъдещите икономически перспективи.

Високите нива на младежка безработица също корелират с изтичането на мозъци в рамките на дадена страна, тъй като младите се местят другаде, за да намерят по-добра работа.

И накрая, голямото увеличение на безработните младежи исторически е довело до потенциални граждански вълнения, което го прави политически обременен показател за идентифициране и наблюдение от правителствата.

*Безработните са тези, които съобщават, че са без работа, на разположение са за работа и са предприели активни стъпки за намиране на работа през последните четири седмици. Коефициентът на младежка безработица се изчислява като процент от работната сила на младите хора.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"