fbpx

Много предприятия няма да отворят след Нова година, предупреждава бизнесът

Големите работодателски организации продължават с тревожните си писма до държавните институции във връзка с повишаващите се цени на електроенергията.

След като вчера те писаха до президента Радев с молба за среща и свикване на КСНС, днес от АИКБ, КРИБ, БТПП, ССИ и БСК изпратиха идентично писмо (второ поред) до премиера Петков и министри от кабинета.

В него се подчертава отново, че ситуацията е изключително тежка и рискова и става все по-драматична и заплашителна.

Бизнесът е категоричен, че предложените мерки от страна на министъра на енергетиката не са работещи. Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическата енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена, обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за м. юли т. г. (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева.

При цена 1000 лева например компенсацията ще се ограничи до 300 лева, а ще остане ефективно за плащане невъзможните 700 лева за мегаватчас. При такава картина много първоешелонни и структуроопределящи предприятия няма да подновят работа след новогодишните празници, предупреждават работодателите.

Те призовават Петков като ръководител на изпълнителната власт да се намеси и да осигурите бърза и адекватна реакция на възникналата криза.

Отправя се и молба за среща, с настояването тя да се състои преди Нова година, без значение на коя дата и в колко часа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"