fbpx

В Газпром доволни, че България и Сърбия са продължили „Турски поток“

Коментирайки ситуацията със „Северен поток 2“, шефът на Газпром Алексей Милер отчита, че през 2021 година напълно са завършени работите по другия маршрут – от морския газопровод „Турски поток“.
Въведени са газотранспортните мощности по сушата – в България и Сърбия и в момента газ получават както Турция, така и още осем европейски държави, изтъква Милер, цитиран от „Новости“.

Той отбелязва, че благодарение на този газопровод, Гърция внася обеми руски газ, които са исторически максимум.

Относно „Северен поток 2“ Милер информира, че втората линия на газопровода ще бъде готова за промишлена експлоатация до края на тази година. Той припомня, че първата линия вече е в режим на работно налягане.

По думите на Алексей Милер газопроводът е един мегапроект, който въпреки че компанията има надеждни финансови партньори от чужбина, Русия е изградила сама и то при трудни условия и под натиск.

Алексей Милер изтъкна още, че през тази година потреблението на природен газ в света се е увеличило със 150 млрд. куб. метра, като Газпром е удовлетворил повече от една трета от тези допълнителни количества.

Тази година компанията ще има продукция с 62 млрд. куб. м. повече от миналата година, като равнището на годишен добив ще стигне до 515 млрд. куб. метра. Това е връх за последните 13 години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"