fbpx

МВФ ни препоръча неутрална фискална политика

Редовната годишна двуседмична мисия на МВФ в България заключи, че икономиката ни показва устойчивост в условията на поредица сътресения, като се очаква възстановяване на растежа и по-нататъшно намаляване на инфлацията.

От МВФ отбелязват, цитирани от БТА, че все пак инфлацията у нас остава по-висока в сравнение с други сходни икономики (3.5% при 2.8% средно за ЕС, б.р.), има и значителни рискове, които биха могли да окажат натиск върху растежа надолу, а върху инфлацията – нагоре. В тази ситуация фискалната политика трябва да постигне баланс между това да допринесе за намаляване на инфлацията и да не допусне забавяне на възстановяването. Това предполага по-скоро неутрална фискална позиция, отколкото експанзионистичния бюджет за 2024 г., отбелязват отново от МВФ. Припомняме, преди дни, по време на среща с премиера Денков, ръководителя на мисията Жан-Франсоа Дофен, коментира това, както и препоръча да премахнем плоския данък и да върнем 20% ДДС за всички сектори.

Екипът на МВФ посочва, че в перспектива и с оглед на предстоящото приемане на еврото, политиките трябва да адресират редица предизвикателства. Бедността и неравенството са съществени, сближаването със средните доходи за ЕС изостава спрямо другите страни в сходно положение, ниските инвестиции и производителност и свиващото се население ограничават икономическия растеж, дават примери в тази връзка от МВФ.

Според представителите на фонда фискалните реформи трябва да имат за цел устойчиво увеличаване на възможностите за посрещане на инвестиционни и социални нужди, а структурните реформи трябва да укрепят управлението, да повишат производителността и конкурентоспособността и да ускорят зеления преход.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"