fbpx

МВФ: Войната в Украйна забавя сериозно икономическото възстановяване в Европа и света

Финално Международният валутен фонд предвижда за 2022 г. ръст от 2,8% в еврозоната, срещу 3,9% в първоначалната му прогноза от януари. БВП на Украйна от своя страна трябва да спадне с 35% през тази година според прогнозата на фонда, пише Franceinfo.

Към човешките загуби се прибавят и икономически щети. Войната, която Русия води в Украйна, ще предизвика забавяне на икономическото възстановяване в еврозоната през 2022 г., анализира МВФ в своята прогноза. Негативните последствия от войната се подсилват и от факта, че тя се води във време, когато икономиката не се е възстановила напълно от пандемията.

Очакванията на МВФ са за ръст на БВП в еврозоната от 2,8% за тази година, дакото прогнозите му през януари бяха 3,9%. Забавянето се дължи най-вече на „увеличаването на световните цени на енергията“, уточняват от МВФ. То ще засегне преди всичко Италия и Германия поради факта, че „значителна част от производството им е силно зависимо от руските енергоносители“. БВП на Франция би трябвало да нарастне с 2,9% през тази година, което е лек спад от 0,6% спрямо прогнозите от януари.

Украинската икономика ще се срине с 35%

Според МВФ това забавяне ще доведе до отслабване на публичните финанси на някои държави. Но „това не би трябвало да попречи на правителствата да осигурят целенасочена помощ на бежанците, на домакинствата, засегнати от увеличаването на цените на храните и горивата и на засегнатите от пандемията“, пише Пиер-Оливие Гуринчас, водещ икономист в МВФ.

Очевидно е, че най-силно ще бъде засегнат икономическият ръст на Украйна. БВП на страната ще се намали с 35% през тази година поради масовите разрушения и бягството на милиони хора. Връщането до довоенното равнище ще отнеме години, дори и конфликтът да бъде незабавно прекратен, смята МВФ.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"