fbpx

На политиците ще им се наложи да пипат данъците, убеден лидерът на КНСБ

С шествия, блокади на Орлов мост и концерт на открито двата големи синдиката у нас, КНСБ и „Подкрепа“, отбелязват 1 май, Денят на труда.

КНСБ блокира ключовото столично кръстовище в акция „За правото на сдружаване и достойни заплати“.

По-рано днес, пред БНТ, лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че на политиците ни – макар да не искат да пипат данъците – ще им се наложи, тъй като в началото на следващата година България трябва да въведе, както всички държави членки на ЕС и на ОИСР, минимален 15% корпоративен данък за големите корпорации, които оперират в държавите членки и ОИСР.

По думите му, цитирани от Клуб Z, тези 15 процента корпоративен данък на годишна база са 2 милиарда лева повече пари като приходи.

Димитров е убеден, че „без мерки в приходната част трудно можем да стигнем тези заветни три процента бюджетен дефицит„.

В коментар за проектобюджета, внесен от служебния кабинет в петък в парламента, синдикалният лидер заяви, че в разходната му част има две силно завишени пера – капиталовите разходи, които за 2023 г. са увеличени двойно спрямо миналата година, както и издръжката на министерствата, която през 2022 г. е нараснала с 40%, сега се предлага ръст с още толкова.

Не става дума за издръжката на служителите, а за ток, вода и други разходи, които не могат да обосноват това увеличение. Само от тези две упражнения в разходната част, над 4 млрд. лв. могат да бъдат спестени и като добавим мерките в приходната част, смятам, че бюджетът може да бъде докаран до 6 милиарда дефицит, което води до тези заветни 3%. Вярно е, че министерството на финансите е подготвило и втори, резервен вариант на бюджета с много по-нисък дефицит„, коментира още Димитров.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"