fbpx

Над 303 GWh са минали по газовата връзка с Гърция за 9 дена

Над 303 GWh са пренесени по интерконектора Гърция-България в първите дни на търговска експлоатация на съоръжението от 1 до 9 октомври включително, сочат данните на оператора на газовата връзка ICGB.

182-километровият газопровод свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора, и представлява пряка връзка на България с Трансадриатическия газоповод (TAP). От 7:00 ч. на 1 октомври от TAP по IGB постъпват пълните обеми газ по договора на българската страна с Азербайджан.

На 17 октомври предстои преносният оператор ICGB да предложи месечен входен и изходен капацитет за ноември. Търговете ще се проведат на две водещи европейските платформи – PRISMA и RBP.

Интерконекторът с Гърция е с общ капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно, като повече от половината вече е резервиран по дългосрочни договори с продължителност до 25 г. Свободният капацитет се предлага при пълна прозрачност на две от най-големите европейски платформи. При пълна натовареност, газопроводът може да обезпечи почти цялото зимно потребление на България.

Като независим преносен оператор, ICGB предоставя регулярно пазарна информация относно пренасяните количества природен газ както на своя сайт, така и на сайта на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ ENTSOG.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"