fbpx

Надзорът на Булгартрансгаз с нареждане на освободи ръководството

Ден, след като министърът на енергетиката поиска БЕХ ва отсртрани шефовете на „Булгартрансгаз“, енергийният холдинг „прехвърли топката“ на надзора на дружеството.

В съобщение се посочва, че в изпълнение на публичното искане на министъра на енергетиката Съветът на директорите на „Български енергиен холдинг“ ЕАД е указал на Надзорния съвет на „Булгартрансгаз“ ЕАД да предприеме съответните действия по изпълнение на искането на министъра.

В срок до 9 юли Съветът на директорите на БЕХ ЕАД изисква от Надзорния съвет на „Булгартрансгаз“ ЕАД да представи съответните доклади и становища, касаещи обстоятелствата, свързани с извършената от Комисията за енергийно и водно регулиране проверка.

Поводът министърът да поиска оставките е именно проверката на КЕВР, която е установила, че при реализацията на проекта Балкански поток „Булгартрансгаз“ ЕАД не е поискал предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Припомняме, в последните си дни третият кабинет „Борисов“ чрез странни конкурси назначи надзор и УС на „Булгартрансгаз“, в които влизат както досегашни, така и нови членове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"