fbpx

Със стотици писма на чужди компании с инвестиционни намерения се похвали Петков

В Министерството на икономиката са изпратени 602 писма от чужди компании с намерение за инвестиции и сътрудничество. Очакваме в скоро време писмата да станат реални сделки.

Това заяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков във връзка с резултатите от съревнованието на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България в цял свят. Министър Петков изтъкна, че това са писма само за последните 5 седмици. Той поясни, че 129 писма са с директни намерения за инвестиции, 218 са с интерес за инвестиции, а 255 са за сътрудничество и благодарности.

Стана ясно и за европейска компания, която иска да отвори завод за електромобили в България. Министърът анонсира това преди дни, а днес уточни, че в събота ще бъде подписан договор с компанията и тогава ще стане ясно името й. Инвестицията е на стойност 140 млн. евро, като инвеститорът вече е харесал терен и той е извън София.

„Не става дума само за асемблиране на автомобили у нас. Голяма част от добавената стойност в автомобилите ще бъде закупена от български фирми от автомобилния клъстер“, съобщи Петков.

Мнистърът на икономиката подчерта, че няма търговска  служба зад граница без писмо за намерение. „Идеята ни за това състезание беше да се мотивира, да има конкурентен принцип и най-добрите да бъдат отличени“, поясни той. И допълни, че най-много писма има от Великобритания, САЩ и Германия.

По негови думи става въпрос за кореспонденция подписана от чужди фирми, които имат интерес да инвестират в България. Те са в сферата на производство на медицински изделия, системи за улавяне на въглероден двуокис, решения за съхранение на електрическа енергия, високотехнологични фирми произвеждащи изделия в сферата на космическата индустрия и др.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"