fbpx

Две фирми с 57 млн. лева комисионни от тол системата

Две фирми, събиращи тол такси и плащания за електронни винетки от името на Агенция „Пътна инфраструктура“ като национални доставчици на услуги, са получили 57 млн. лв. от комисионни. Те вземат по 7% от стойността на всяка винетка и тол такса.

Това съобщи в предаването „Студио Хъ“ на телевизия  „7/8“ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов. Става ясно, че бившия ръководител на тол управлението – Олег Асенов, не е могъл да отговори на въпроса защо са точно тези две фирми,

По думите на Христаов, преди 2019 г., когато винетките са били хартиени, отделът, който се е занимавал със събираемостта  в АПИ, е бил от 12 души, които са получавали комисионна само от 1,5%.

Заместник-министърът казва, че за изграждането и управлението на тол системата са сключени 28 договора. Основният е за изграждане на системата за 180 млн.лв. с „Капш Трафик сълюшън“. По-късно в процеса на проектиране и изграждане са сключени още 27 отделни договора за 46 млн.лв. за допълнителни дейности. „Седем месеца след сключване на основния договор е сключено споразумение с промени на основни елементи по основния договор, но се запазват финансовите параметри, като става дума за допълнителни възлагания на дейности“, сочи Христов. Той допълва, че в същото време в тол управлението няма звено, което да следи изпълнението на тези договори, както и няма утвърден вътрешен правилник за дейността на службата. 

Става ясно още, че е затруднена комуникацията с „Капш“, откъдето не дават информация с колко души екип поддържат софтуера на системата, а за това те получават 2 млн.лв. на месец по силата на петгодишен договор. С дружеството има и 4 споразумения, които са конфиденциални. Едно от тях гласи, че „Капш“, които би трябвало да осигуряват поддръжка,  нямат ангажимент да доставят резервни части за тол системата, а е ангажимент на АПИ. „Сега ако един ТИР бутне рамка, никой не знае какво ще се прави“, подчертава Христов.

Христов пита и защо Олег Асенов е изключил 200 км оптична мрежа, заложена в проекта за свързване на граничните пунктове и оставя връзката да е през мобилни оператори. „Г-н Асенов не отговори също защо е избран най-скъпият вариант на тол системата. В същото време при най-скъпата електронна система има необработени 200 000 нарушения за 70 млн.лв., защото се вкарват ръчно“, казва Христов. „Не може да купиш най-скъпата тол система и да имаш 200 хил.необработени глоби за 70 млн.лв. Това е парадокс, откъдето и да погледнеш“, отбелязв още зам. мнистърът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"