fbpx

Не било истина, че кабинетът саботира газовата връзка с Гърция

Часове, след като редица медийни публикации обявиха, че енергийното министерство саботира пускането на газовата връзка с Гърция, от ведомството опровергаха това, изтъквайки, че статиите не отговарят на истината.

Според тях това са фалшиви новини, като заявяват категорично, че енергийният министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в „Ай Си Джи Би“ АД. „Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването“.

Обяснява се, че отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения. Предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството.

Припомняме, гръцката страна е подала иманата на двама свои представители в едни докупенти като Георгиос, а в други – Джордж.

От енергийното министерство изтъкват, че нееднократно и президентът, и сегашният премиер са заявили, че диверсификацията е основен приоритет за енергийната стратегия на България.

В тази връзка категорично се заявява, че новото ръководство на Министерство на енергетиката не само не блокира новата газова връзка с Гърция, а напротив – влага всички ресурси за бързото отстраняване на многото недостатъци и забележки, които са получили в наследство, като за последните денонощия целият процес бил на ръчно управление.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"