fbpx

Бави ли служебният кабинет старта на газовата връзка с Гърция?

Дългоочакваната газова връзка с Гърция може да не тръгна скоро. Това става ясно от публикация на бившия премиер Кирил Петков във фейсбук, с която той остро критикува действията на служебния кабинет.

По една от точките Петков отбелязва:

Гръцката връзка се поставя под риск точно сега, когато сме на финалната права на пускането в експлоатация. С протоколно решение на новия министър на енергетиката от 03.08.2022 г. (първият му ден от встъпване в длъжност, б.р.), наше решение от 22.07.2022 г. е отменено в частта „одобряване на избора на Надзорен съвет на АйСиДжиБи“.
Така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура
, съгласно модела на Независим преносен оператор.
Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в екплоатация ще спести милиони на България!

Припомняме, в средата на юли енергийните регулатори на България и Гърция взеха общо решение за сертифицирането на АйСиДжиБи като независим преносен оператор, което е едно от последните изисквания да започне преноса на газ по интерконектора. Сред условията за това е да се промени структурата на управление на дружеството от едностепеннa в двустепенна, с надзорен и управителен съвет. Срокът, който КЕВР и РАЕ са поставили в Съвместното решение за сертификация, е 31 юли 2022 г.

По тази причина на 22 юли предишният министър на енергетиката Александър Николов е одобрил промените в системата на управление, както и състава на Надзорен съвет. Същият ден е проведено Общо събрание на АйСиДжиБи  и всички необходими промени са приети, включително е избран одобреният Надзорен съвет.

Със споменатото от Кирил Петков решение, новият енергиен министър Христов отменя решението от 22 юли, в частта му за одобряването на Надзорен съвет на Ай Си Джи Би.

Няма яснота за тези действия на служебния министър, но вероятността да не се изпълнят поставените срокове е голяма, което означава, че газовата връзка няма да може да започне дейност в началото на есента.

В същото време всички коментират колко е важен за нас азерският газ, както и доставки на втечнен газ, за които обаче е необходим интерконекторът. А новият зам. министър на енергетиката Еленко Божков по-рано днес попита „какво лошо има в един дългосрочен договор с Газпром“. Припомняме, настоящият договор с руската компания (който Газпром не спазва, спирайки доставките за България) изтича в края на тази година, няма започнати разговори за нов и не е ясно дали служебният кабинет няма амбициите той да проведе тези преговори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"