fbpx

Нов опит за рестарт на споразумението с Иран

За първи път от месец март преговарящите по иранската ядрена програма се събраха във Виена. След петмесечно прекъсване, те ще се опитат да възродят споразумението от 2015 г., което има за цел да попречи на Иран да се сдобие с атомни оръжия, пише RFI.

Участниците от Русия, Китай и Иран се събраха на 1 август в двореца Кобург във Виена. Те бяха приети от координатора на Европейския съюз Енрике Мора, който наблюдава преговорите.

След провала на последните преговори в Катар в края на юни между иранци и американци, ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел представи на 26 юли компромисен проект и призова страните да не допуснат „развихрянето на опасна криза“. И Техеран, и Вашингтон имат интерес да поддържат живи дипломатическите контакти поради липса на по-добри възможности, отбелязват експерти.

Иран е готов да постави своите идеи на масата за преговори, докато Съединените щати, които участват непряко в тях, остават предпазливи относно изхода им. „Нашите очаквания са умерени, но Съединените щати (…) са готови да покажат добра воля за намирането на споразумение“, написа в Туитър емисарят на Вашингтон. Важното е, че разговорите бяха възобновени след петмесечно прекъсване.

Целта е да се възроди споразумението от 2015 г., призвано да не допусне Иран да се сдобие с атомни оръжия. След едностранното оттегляне на САЩ от споразумението през 2018 г. и възобновяването на санкциите срещу Техеран, иранците се отказаха от задълженията си и възстановиха ядрените си опити с нова сила. Именно тази опасна ескалация преговарящите искат да предотвратят на всяка цена.

Освен всичко друго, при едно добро развитие на преговорите, Иран ще има възможност да се върне ефективно на световния петролен пазар със своите сериозни ресурси.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"