fbpx

Не е моментът да викаме победа над инфлацията, предупреждава Лагард

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да си даде време да оцени ефективността на борбата си с инфлацията, но нейният край все още не е дошъл и прогнозите, основани на краткосрочни данни, са грешни, коментира председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от latribune.fr.

Спадът на инфлацията през последните месеци беше по-голям от очакваното, което насърчи пазарите да залагат, че следващият ход на ЕЦБ ще бъде намаляване на лихвения процент. Това може да се случи още през април, въпреки че членовете на Управителния съвет на ЕЦБ предупреждават, че за осъществяването му може да е необходимо повече време.

Сега не е моментът да викаме победа“, заявява Кристин Лагард в речта си в Берлин. „Трябва да останем концентрирани върху връщането на инфлацията към целите, които си поставихме, и да не правим преждевременни заключения от краткосрочните резултати.“

Сега пазарите очакват следващото решение на ЕЦБ да бъде към понижаване. Това може да се случи през април или юни. Общото намаление на лихвите през 2024 г. трябва да надхвърли 90 базисни пункта.

Кристин Лагард каза по-рано, че лихвените проценти може да останат стабилни през „следващите две тримесечия“, докато управителят на централната банка на Франция Франсоа Вилероа дьо Гало заяви, че ще трябва да се изчака „няколко тримесечия“.

Ще трябва да останем внимателни по отношение на опасностите от една устойчива инфлация“, посочва Кристин Лагард, добавяйки, че ръстът на цените може да се ускори през следващите месеци.

Бързото нарастване на номиналната работна заплата представлява основен риск за инфлацията, дори ако ЕЦБ го разглежда за момента само като „наваксване“ след подкопаването на реалните доходи, породено от инфлацията.

Сега ЕЦБ ще следи внимателно за това как компаниите прехвърлят увеличенията на заплатите към своите печалби, за развитието на натиска върху пазара на труда и за стабилизирането на дългосрочните инфлационни очаквания.

Ще трябва да останем бдителни, докато не получим солидни доказателства, че са изпълнени условията инфлацията да се върне устойчиво към целта“, призовава Кристин Лагард.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"