fbpx

Не можем да облагаме печалбата на „Лукойл“, убеден наш икономист

Според икономиста Красен Станчев директно облагане на печалбата на „Лукойл” не може да се случи. При положение, че печалбата отива в „Литаско”, не виждам как България може да въведе без щети данък за компания, която е регистрирана в Швейцария, коментира той по-радно днес в ефира на Радио Варна.

В същото време вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев уверено заяви, че с подготвените от служебния кабинет законови промени за облагане свръхпечалбите на тези, които произвеждат, преработват и търгуват с нефтопродукти, ще се осигурят сериозни приходи за бюджета.

Красен Станчев е на мнение, че не може да бъде наложен данък на една компания в рамките на Европейския съюз, защото това е държавна помощ за всички останали и противоречи на правото на конкурентоспособност на ЕС. По думите му, дори въвеждането на мито за износ би противоречало на европейското законодателство. Станчев е убеден и че не е възможно да се преразпределят свръхпечалбите при производството и търговията с петролни продукти.

Той задава въпроса защо досега не е направен задължителният достъп до инфраструктурата (складовата база) на „Лукойл” от трети лица, както и защо сегашното правителство продължи концесията на нефтения терминал „Росенец” за още 24 години, въпреки санкционния режим на ЕС срещу руските концесии – „Руските компании са част от тези, които финансират войната, в този смисъл имаше достатъчно основания у нас да се предприемат мерки за по-нормална конкурентна среда”.

Красен Станчев смята, че едно от добрите неща, които могат да се направят е да не се въвеждат допълнителни облекчения, а временните да се премахнат, визирайки отстъпката от 25 стотинки за литър.

Когато имаме конкурентна среда, цените сами ще паднат”, убеден е икономистът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"