fbpx

Не стигна времето в парламента за „Белене“ и „Балкански поток“

Първият парламентарен контрол в 46-тото Народно събрание трябваше да завърши с въпроси към министъра на енергетиката Андрей Живков. Той имаше да отговаря на няколко интересни въпроса, свързани с АЕЦ „Белене“, Балкански поток и „Електроенергийния системен оператор“.

Точно обаче, когато дойде редът на Живков, от ГЕРБ обърнаха внимание, че времето за парламентарен контрол е изтекло и няма основание заседанието да продължи, което принуди председателстващият да го прекрати.

Депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров бе приготвил две питания към енергийния министър. Едното касаеше извършените разходи за АЕЦ „Белене“ след рестартирането на проекта през юни 2018 г.

Вторият въпрос засягаше изчезналата „пътна карта“, подписана от България и Газпром за строежа на „Балкански поток“ на наша територия. Това е въпрос, висящ още от началото на работа на служебното правителство, когато стана ясно, че документът не може да бъде открит в министерството. Преди дни Димитров обяви, че може би този план трябва да бъде обявен за национално издирване.

Колегата на Мартин Димитров, Иво Мирчев, пък бе задал въпрос относно предприетите действия за изясняване на изнесените в публичното пространство факти и данни за неефективно управление на „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД.

Припомняме, днес президентът Радев връчва проучвателен мандат на „Има такъв народ“ за съставяне на кабинет. Това означава, че срокът изтича следващия петък, когато най-късно трябва да бъде представен проект за Министерски съвет, премиер и министри.

Така че не се знае, дали министърът на енергетиката ще може да участва в още един парламентарен контрол, където да отговори устно на повдигнатите въпроси. Това, разбира се, може да бъде направено и писмено.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"