fbpx

Независимата централна банка е защита за световната икономика

Централните банкери днес са изправени пред много предизвикателства за своята независимост. Призивите за намаляване на лихвените проценти, дори и преждевременни, нарастват и вероятно ще се засилят, тъй като половината от населението на света гласува тази година. Рисковете от политическа намеса във вземането на решения в банките и назначенията на персонал нарастват. Правителствата и централните банкери трябва да устоят на този натиск, отбелязва директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгива в анализ, публикуван в блога на фонда…

Но защо това има значение? Само помислете какво са постигнали независимите централни банки през последните години. Централните банкери управляваха ефективно през пандемията, като отприщиха агресивно парично облекчаване, което помогна за предотвратяване на глобален финансов срив и ускори възстановяването.

Тъй като фокусът се измести към възстановяване на ценовата стабилност, централните банкери затегнаха по подходящ начин паричната политика – макар и в различни срокове. Техният отговор помогна да се запазят инфлационните очаквания в повечето страни, дори когато повишенията на цените достигнаха върхове от няколко десетилетия. Развиващите се пазари бяха лидери в ранното и силно затягане, повишавайки доверието в тях.

Тези действия на централната банка свалиха инфлацията до много по-управляеми нива и намалиха рисковете от твърдо приземяване. Въпреки че битката все още не е приключила, успехът им досега до голяма степен се дължи на независимостта и доверието, които много централни банки изградиха през последните десетилетия.

Неотдавнашният успех в намаляването на инфлацията рязко контрастира с икономическата нестабилност, която преобладаваше през периода на висока инфлация през 70-те години. Тогава централните банки нямаха ясни мандати да дават приоритет на ценовата стабилност или ясни закони, защитаващи тяхната автономия. В резултат на това те често са били притискани от политиците да намалят лихвените проценти, когато инфлацията е висока.

Всички бяха наранени от тази висока инфлация, ера на бум и срив — особено хората, живеещи с фиксирани доходи, които видяха ерозията на своите реални доходи и спестявания. Успехът в намаляването на инфлацията дойде едва в средата на 80-те години, когато централните банки получиха политическа подкрепа за агресивна борба с инфлацията.

Измерване на въздействието

Обширни изследвания, включително нашите собствени, демонстрират критичното значение на независимостта на централната банка.

Едно проучване на МВФ, разглеждащо десетки централни банки от 2007 г. до 2021 г., показва, че тези със силни резултати за независимост са по-успешни в контролирането на инфлационните очаквания на хората, което помага да се поддържа инфлацията ниска. Независимостта е критична и е станала все по-преобладаваща сред страните на всяко ниво на доходи.

Друго проучване на МВФ, проследяващо 17 латиноамерикански централни банки през последните 100 години, изследва фактори, включително: независимост при вземане на решения, яснота на мандата и дали те могат да бъдат принудени да отпускат заеми на правителството. Той също така установи, че по-голямата независимост е свързана с много по-добри резултати от инфлацията.

Изводът е ясен: независимостта на централната банка е от значение за стабилността на цените – а стабилността на цените е от значение за постоянния дългосрочен растеж.

Но за да притежавате огромна власт в демократичните общества, доверието е ключово. Централните банки трябва да печелят това доверие всеки ден – чрез силно управление, прозрачност и отчетност и изпълнение на основните отговорности.

Силното управление помага да се гарантира, че паричната политика е предвидима и се основава на постигане на поставени дългосрочни цели, а не на краткосрочни политически печалби. Започва с ясен законодателен мандат, който поставя ценовата стабилност като основна цел.

Дори ако заетостта е поставена на същия пиедестал – както при двойния мандат на Федералния резерв на САЩ – законодателите са признали, че ценовата стабилност подпомага макроикономическата стабилност, която в крайна сметка подкрепя заетостта.

Силното управление и независимост означават, че централните банкери трябва да имат контрол върху своите бюджети и персонал, а не да бъдат обект на лесно уволнение въз основа на техните политически възгледи или действия, предприети в рамките на законовия мандат. В замяна те трябва да бъдат отговорни и трябва да бъдат прозрачни.

Те трябва редовно да обясняват как техните действия се стремят към постигане на техните законодателни цели, както в подробни доклади, така и чрез свидетелски показания пред законодателите. Тъй като решенията на централните банки засягат дълбоко всички, те и правителствата трябва да продължат да работят за повишаване на икономическата грамотност, така че хората да могат да бъдат част от политическия разговор.

А доверието в крайна сметка зависи от техния успех в осигуряването на ценова стабилност и гарантирането, че финансовата система остава стабилна.

Уважавайки независимостта

Други дейности на правителството имат ясни отговорности да помагат на централните банкери да постигнат поставените от тях цели и да се справят с предстоящите опасности. Това включва не само закони, провъзгласяващи независимост, но и следващи буквата и духа на тези закони. Това също така означава да се вземе предвид как другите политически действия влияят върху работата на централните банкери.

Провеждането на разумни фискални политики, които поддържат дълга устойчив, помага за намаляване на риска от „фискално господство“ – натиск върху централната банка да предоставя евтино финансиране на правителството, което в крайна сметка подклажда инфлацията. Фискалната предпазливост също така осигурява повече бюджетно пространство за подкрепа на икономиката, когато е необходимо, укрепвайки икономическата стабилност.

Друга отговорност на правителството, която често се споделя с централните банки: поддържането на силна и добре регулирана финансова система.

Финансовата стабилност е от полза за цялата икономика и намалява риска централната банка да не желае да повиши лихвените проценти от страх да не предизвика финансов срив. Действията за укрепване на финансовите институции след глобалната финансова криза, включително на нововъзникващите пазари, позволиха на централните банки да повишат рязко лихвите, без да подкопаят финансовата система. Това голямо постижение трябва да бъде запазено.

Когато централните банки и правителствата играят своите роли, виждаме по-добър контрол върху инфлацията, по-добри резултати в растежа и заетостта и по-ниски рискове за финансовата стабилност.

МВФ е тук, за да помогне на политиците да се справят с тези предизвикателства. Ние силно подкрепяме независимостта на централната банка, като предоставяме персонализирана техническа помощ на членовете, работещи за подобряване на управлението и правните рамки. Ние правим независимостта изричен стълб в някои програми за финансиране, подкрепяни от Фонда, като съгласуваме с членовете действия за нейното измерване и постигане.

За да подсилим тази работа, въведохме нов начин за измерване на независимостта въз основа на това кои нейни аспекти са най-важни, според скорошното ни проучване на централните банки. И за да увеличим отчетността, разработихме кодекс за прозрачност, който помага на централните банки да оценяват и подобряват своите практики.

Като работим заедно – централни банкери и правителствени лидери, законодателни органи и хората – можем да запазим и укрепим централните банки, за да спечелим битката с инфлацията днес и да насърчим икономическата стабилност и растеж за години напред.

Това ще бъде от полза за всички – пенсионерът, живеещ с фиксиран доход; малкият предприемач, който се опитва да изгради своя бизнес; и всяко общество, което може да се сблъска с безредици, когато инфлацията излезе извън контрол.

С толкова високи залози трябва да запазим и укрепим независимостта на централната банка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"