fbpx

Норвегия изгражда нови соларни централи с капацитет 330 GWh годишно

Подразделението за възобновяема енергия на Norsk Hydro – Hydro Rein и държавният фонд на Norwegian Church Endowment (OVF) си партнират за създаването на нова компания за слънчева енергия, Geisli Energi, съобщават от Hydro Rein, цитирани от Ройтерс.

Hydro Rein и собственикът на земята OVF имат за цел да разработят седем соларни проекта с общ капацитет от 655 мегавата (MW) в избрани имоти в Норвегия. Hydro Rein ще отговаря за разработването и строителството на проекта.

Годишното производство в централите, които ще варират по размер от 20 MW до 100 MW, се оценява на 330 GWh, с потенциал за допълнителни 400 GWh годишно.

Новата компания, в която Hydro Rein ще държи 49,9%, а OVF 50,1%, ще разположи заводите в близост до подходящи промишлени обекти, предимно в Южна Норвегия, посочва пред Ройтерс Тор-Ове Хорстад, ръководител на Hydro Rein. „Това ще бъдат соларни паркове и те ще бъдат монтирани на земята“, каза Хорстад.

Портфолиото на Hydro Rein за възобновяема енергия се състои от 26 проекта в процес на разработка в Северните страни и Бразилия. Целта е 3 GW в изграждане или експлоатация до 2026 г.

Ние вече изграждаме слънчеви централи в Бразилия и поехме дялове в слънчеви проекти в Дания и Швеция, а сега виждаме, че е възможно да направим това в определен мащаб в Норвегия“, добавя Хорстад.

Компанията заяви миналия месец, че е решила да се откаже от консорциум с Equinor и RWE, който има за цел да разработи офшорна вятърна централа в зоната Soerlige Nordsjoe II в Северно море, позовавайки се на необходимостта да се даде приоритет на други проекти.

Това беше конкретно решение за проект и не означава, че няма да инвестираме в развитие на офшорна вятърна енергия в Норвегия или на други места“, изтъкват от компанията.

Норвегия има за цел да достигне 8 тераватчаса (TWh) годишно производство на слънчева енергия през 2030 г., което се равнява на около 5% от средното годишно производство на страната от около 155 TWh.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"