fbpx

Нова формула за изчисляване облекчава цената на тока за фирмите без договор с доставчик

Над 40 процента от фирмите – 256 хиляди, нямат сключен договор с доставчик и заплащат ползваната електроенергия по цени на доставчик от последна инстанция (ДПИ). По този начин за тях неколкократно се мултиплицира ефектът от високите цени на тока и природния газ, заяви министърът на енергетиката Андрей Живков, който даде брифинг заедно с шефа на КЕВР Иван Иванов.

С цел да се облекчи положението на тези небитови потребители на електроенергия КЕВР е изготвила проект за изменение и допълнение на Методиката за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция.

Това ще стане чрез промяна на формулата, по която се изчислява средната продажна цена на електрическата енергия, предназначена за продажба на клиенти от ДПИ.

По думите на Иван Иванов очакванията са цената на тока за тези небитови потребители да спадне средно с 15-30 лева/MWh.

Новата методика трябва да влезет в сила от 1 ноември, а дотогава ще се проведе обществено обсъждане.

Промените ще важат за три месеца, който срок Иванов обясни с това, че Европейската комисия цели цената на тока при доставчиците от последна инстанция да е максимално висока, което да има дисциплиниращ ефект и фирмите по-бързо да си изберат търговец.

Стана ясно и че КЕВР съвместно с енергийното министерство започват разяснителна кампания, с която да подпомогнат тези над 40 процента от фирмите да си изберат търговец на ток.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"