fbpx

Нови обвинения срещу „Булгаргаз“ заради азерския природен газ

Трансадриатическия газопровод (TAP)

От Българска газова асоциация поддържат становището си за съмнителни действия от страна на „Булгаргаз“ по отношение на доставките на азербайджански природен газ.

В писмо до председателите на БТПП и АИКБ от асоциацията се мотивират с факта, че българският обществен доставчик в годишната заявка по договора с азерското дружество СОКАР е заявил намаляване на резервираните количества за капацитет и пренос по Южния газов коридор. Това е отказ за получаване на евтиния азерски газ и облагодетелстване на конкурентен търговец на обществения доставчик, твърдят ог газовата асоциация.

Според тях обявеното намаляване цената на газа за ноември не е в резултат на успешни преговори на Булгаргаз и Газпром експорт, а в резултат на приложение на клауза “take or pay“ по дългосрочния договор за неприетите планирани количества природен газ за предходнага газова година, когато цената на отказания природен газ е била значително по-евтина.

Внесените от Булгаргаз заявление за увеличаване цената на газа за ноемви, последвано от пропагандираното намаляване на цената прикриват съмнителните, безрезултатни дейдтвия на обществения доставчик за диверсифициране на източниците и осигуряване на конкурентен продукт, заявяват още от Българска газова асоциация. Това според тях е основание за искане на кадрови промени в енергийния отрасъл и въвеждане на обществен борд за оздравяване на сектора.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"