fbpx

Няма тенденции за спад в цените на тока

Пазарът зависи от търсенето, а в момента в региона се търси енергия, независимо от цената, което създава голям проблем и в България. Това заяви пред БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на БЕХ.

Той добавя, че не вижда тенденция цените на електрическата енергия да вървят надолу.

Няма никакво значение каква е цената на електрическата енергия, която вкарваш като ликвидност на пазара, при условие, че тя е много по-висока дори от най-скъпата енергия. В момента цените се движат от 130 евро и стигат до 190 евро„, обяснява Николов.

Той смята, че трябва да се търси вариант, така че да се налее ликвидност, защото България в момента изнася от порядъка на 2000 мегавата на часа електрическа енергия, с която покриваме дефицита на целия район.

По някакъв начин трябва да включим още мощности, които притежаваме, или да са в готовност, така че да не се получи по-голям дефицит в региона, за да се повиши цената на електрическата енергия„, коментира още Николов.

Той уточнява, че има два блока в ТЕЦ „Марица изток 2“, които са след ремонт и ще могат да бъдат включени, за да компенсират частично електрическата енергия, която ще бъде загубена като ликвидност на българския пазар.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"