fbpx

Обсъжданите нови санкции срещу Москва вдигнаха цените на петрола

Фючърсите на петрола се повишиха в сряда, тъй като заплахата от нови санкции срещу Русия повиши опасенията за доставките, както и противодействайки на страховете от по-слабо търсене след нарастването на запасите от суров петрол в САЩ и удължения локдаун в Шанхай, пише Ройтерс.

Фючърсите за суров петрол Brent поскъпнаха с 49 цента, или 0,5%, при $107,13 за барел, след като по-рано по време на сесията паднаха до $105,06.

Опасенията относно ограничеността на доставките отново нараснаха, тъй като САЩ и Европа засилват санкциите срещу Русия“, коментира Тошитака Тазава, анализатор във Fujitomi Securities Co Ltd.

Предложените санкции на ЕС, които 27-те държави-членки на блока трябва да одобрят, ще забранят купуването на руски въглища и ще попречат на руски кораби да влизат в пристанищата на ЕС. Великобритания също така призова страните от Г-7 и НАТО да се споразумеят за график за постепенно прекратяване на вноса на петрол и газ от Русия.

Нарастващите опасения относно предлагането заличиха спада на цените, продиктуван от по-силния долар, което прави петролът по-скъп за притежателите на други валути и изненадващото нарастване на запасите от суров петрол в САЩ.

Запасите на суров петрол и дестилати в САЩ се повишиха миналата седмица, докато запасите на бензин намаляха, според източници от пазара, цитиращи данни на Американския петролен институт.

По-скъпият долар, увеличаването на запасите от суров петрол в САЩ и притесненията относно по-слабото търсене в Китай поради продължаващото блокиране в Шанхай добавиха натиска в ранната търговия“, казва Хироюки Кикукава, генерален мениджър на изследванията в Nissan Securities.

„Цените на петрола вероятно ще останат около 100 долара за барел за известно време на фона на опасения за търсенето и очакванията да няма конфликт в Близкия изток по време на мюсюлманския пост Рамадан, но може да се повишат отново след Рамадан и когато стартира активният сезон за шофиране в САЩ „, коментира още той.

В България Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация коментира пред бТВ, че евентуалното спиране вноса на руски петрол ще вдигне цените на горивата с поне 40 стотинки на литър. За Великден той прогнозира цени малко над 3 лева, като изтъкна, че поевтиняване на горивата може да има при стабилно 10-дневно тяхно намаляване на световните пазари.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"