fbpx

Обявите за работа нарастват, 5% от тях подходящи за бежанци

През март 2022 г се наблюдава „здравословен ръст“ на обявите за работа, показва ежемесечният анализ на JobTiger. Предложенията са малко над 52 000, като техният брой е нараснал със 7% спрямо февруари и с 46% на годишна база (спрямо март 2021г.).

Според създадения във връзка с войната в Украйна филтър за обявите, подходящи за бежанци, около 2300 от предложенията за работа са подходящи за хора с бежански статус. Това са позиции, за които работодателите са изразили своята готовност да назначат както български граждани, така и хора с бежански статут. Тези предложения са близо 5% от общия брой обяви в страната.

Според анализа, предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа в края на март са почти 5500 или 10,8% от общия брой обяви. Съотношението на тези предложения по сектори е следното: „ИТ“ (55%), следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (16%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (16%) и „Търговия и продажби“ (5%).

Продължават да намаляват предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат. В края на март, с официалната отмяна на противоепидемичните мерки, се наблюдават 95 предложения изискващи зелен сертификат или едва 0,2% от всички обяви.

Както и през предходния месец най-голям продължава да бъде ръстът на обявите в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ с 29%. Така в този сектор вече има близо 10 000 предложения за заетост.

След него по ръст се нареждат секторите „Търговия и продажби“ (12%), „ИТ“ (6%), „Административни и обслужващи дейности“ (5%), „Логистика и транспорт“ (4%), „Счетоводство, одит, финанси“ (3%) и „Производство“ (0,5%).

Спад на обявите има в секторите: „Маркетинг и реклама“ (-3,1%), „Строителство“ (-3,7%) и „Здравеопазване и фармация“ (-8%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"