fbpx

Обявиха компаниите, генериращи най-много пластмасови отпадъци в света

Международната коалиция „Да се освободим от пластмасата“ (Break Free from Plastic), която обединява 2000 организации, събра пластмасови отпадъци в 87 страни, за да идентифицира компаниите, които замърсяват най-много. „Правителствата трябва да принудят предприятията да инвестират в повторна употреба и в алтернативни системи за разпространение на продуктите, които премахват проблема при източника“, казва фон Ернандес, неин главен координатор, цитиран от Les Echos.

Медал, с който Кока Кола не се гордее – за пета поредна година гигантът в производството на безалкохолни наитки заема първо място в световната класация на компаниите, генериращи най-много отпадъци, открити в природата, сочи докладът, създаден от „Да се освободим от пластмасата“.

Международната коалиция, която обединява няколко хиляди екологични организации, включително Грийнпийс, анализира данните от петгодишните проучвания за събирането на отпадъци, извършени в 87 държави и територии, с помощта на 200 000 доброволци. Те показват, че доброволците са намерили в природата най-големи количества пластмасови отпадъци носещи марката Coca-Cola. След нея са компаниите Nestlé и PepsiCo, които допълват челната тройка.

Кока-Кола – главният понсор на СОР27

Доброволците откриха 31 000 продукта с етикет Coca-Cola, изоставени по плажовете, което е повече от сумата на отпадъците на Nestlé и PepsiCo взети заедно, отбелязва коалицията. От коалицията посочват още, че количествата са двойно по-големи от тези, събрани от доброволците през 2018 г. Но междувременно дейностите по разчистване, както и броят на доброволците също са нараснали.

Тези резултати се публикуват в момент, в който основният замърсител е главен спонсор на конференцията на ООН за изменението на климата COP 27 в Египет. Като се има предвид, че 99% от пластмасата идва от изкопаеми горива, ролята на Coca-Cola на COP 27 изумява екологичните активисти “, пишат от коалицията.

Филип Морис е най-големият производител на пластмасоми отпадъци във Франция

Що се отнася до Франция, класирането е различно. Начело е Philip Morris, която произвежда най-много пластмасови отпадъци, открити в природата. Тютюневата индустрия е добре представена в тази мрачна картина, тъй като British and American Tobacco заема второ място в списъка, следвана от Ferrero и Alma, която произвежда води Cristaline, Saint-Yorre, Vichy и Courmayeur. Не е изненадващо, че Coca-Cola, както  и компаниите Japan Tobacco, Danone и Haribo допълват класацията на десетте компании, които генерират най-много пластмасови отпадъци на френска територия.

Правителствата трябва да принудят компаниите да инвестират в повторна употреба и алтернативни системи за разпространение на продуктите, които елиминират проблема от самото начало“, казва фон Ернандес. „Това е една от ключовите системни промени, необходими на света, за да избегне цялата съвкупност от последици засягащи изменението на климата и замърсяването с пластмаси“, добавя активистът.

За да стане това, коалицията води кампания за подписването на общ договор за пластмасите, „целенасочен и правно обвързващ, като се има предвид неизпълнението на доброволните ангажименти, поети от няколко от основните компании, замърсяващи с пластмаса“, уточнява организацията. Първата среща за преговори по договора ще се проведе в Пунта дел Есте, Уругвай, в края на ноември.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"