fbpx

Очаква се рязко поскъпване на имотите и наемите в Турция

Цените да недвижимите имоти в Турция, както и наемите могат в близко време да поскъпнат рязко, след разрушителните земетресения в югоизточна Турция. Това коментират експерти по недвижимите имоти, цитирани от местни медии и ТАСС.

Според тях с този проблем първо ще се сблъскат големи градове като Истанбул, Измир и Анкара. Главни фактори за това ще бъдат масовото прииждане на хора от засегнатите райони, както и липсата на какйвто и да е контрол от страна на властите на пазара за недвижими имоти.

Като една от стъпките за разрешаване на този проблем експертите виждат контрол върху повишаването на наемите, така че от наемателите да не се искат „немислими суми“ за наем на апартамент или къща. Предлага се също така създаването на национална карта на цените за наем за всяка от провинциите на Турция, които са 81.

Изтъква се, че жителите на Турция са изправени пред сериозни увеличения на цените на наемите и имотите през последните години, поради високата инфлация и притока на имигранти от началото на конфликта в Украйна.

Поради естеството на разрушенията при земетресениято, населението и властите имат основание да смятат, че са допуснати критични грешки по време на строителството или последващото преустройство. Много високи сгради в Турция буквално са се срутили настрани, смачквайки долните етажи под себе си. Както отбелязват местни експерти, това, наред с други неща, може да се случи поради ерозия на почвата под основата поради неправилни изчисления по време на строителството или поради разрушаване на структурни конструктивни елементи за преустройство или разширяване на помещения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"