fbpx

ООН залага на бавно възстановяване на световната икономика

В двугодишния си доклад Департаментът по икономически и социални въпроси на ООН предвижда, че несигурността и лошите перспективи за растеж „ще продължат да измъчват световната икономика“, въпреки че прогнозите от началото на годината са преразгледани към покачване, информира RFI.

Не се очаква световната икономика да постигне ръста от 3,1%, прогнозиран през 2022 г., но вероятно ще се установи на 2,3%. Основните причини за това са продължаващото въздействие на последиците от Ковид-пандемията, задълбочаващото се влияние на климатичните промени и на войната в Украйна.

Първоначалните прогнози на ООН отпреди шест месеца за леко възстановяване на икономическия растеж в Съединените щати, Европейския съюз и Китай бяха коригирани нагоре. Икономиката на САЩ се очаква да нарасне с 1,1% вместо само с 0,4 пункта, благодарение на увеличените разходи на домакинствата. Поради стабилността на потреблението и спада в цената на бензина, европейският растеж ще бъде през тази година 0,9%, а не 0,2%. Премахването на ограниченията поради Ковид-19 ще доведат до рязко възстановяване на Китай, като се очаква растежът му да се увеличи от 4,8% на 5,3% през 2023 г.

Все пак, въпреки подобрената перспектива за тези три зони, ООН изразява голямо безпокойство, тъй като увеличаването на дохода на глава от населението остава много по-малко навсякъде в сравнение със средното за последните двадесет години. Това се отнася в особено голяма степен за развиващите се региони, където ръстът му беше доста под средния в света – 3,8%. Пропастта се задълбочава особено с Латинска Америка и Карибите, Близкия изток и Африка. В съчетание с по-високата инфлация в много развиващи се страни съществува повишен риск от бедност и глад.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"