fbpx

През Индия руският петрол стига до Европа, заобикаляйки санкциите

През април износът на руски петрол достигна най-високото си равнище след началото на инвазията в Украйна въпреки тежките западни санкции. Това донесе на Русия неочаквана печалба от 15 милиарда долара, гласи съобщение на Международната агенция по енергетика. Този руски петрол се изнася на първо място за Индия, след което се препродава в Европа под формата на преработени петролни продукти, твърди RFI.

Ако дизел или бензин, идващи от Индия и произведени с руски петрол, влизат в Европа, това е заобикаляне на санкциите и държавите-членки трябва да вземат мерки“, заяви Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи.

Вносът се увеличи 22 пъти

Преди конфликта в Украйна, Индия купуваше много малко петрол от Русия поради високите транспортни разходи. Оттогава вносът на руски суров петрол се е увеличил 22 пъти, тъй като той се продава на ниски цени.

От своя страна Европа трябва да заменя всеки ден половин милион барела дизел, който преди закупуваше от Русия. До началото на украинския конфликт страните членки са купували средно по 154 000 барела на ден от Индия под формата на дизелово и реактивно гориво. Сега тази цифра е нараснала до 200 000 барела на ден според консултантската фирма Kper. Днес 30% от общия индийски износ на дизел отива в Европа, в сравнение с малко над 21% преди.

Вратички в санкциите

Предупреждението на Жозеп Борел идва в точния момент в навечерието на срещата с индийския външен министър и в разгара на срещата на върха на Г-7 в Япония, където фокусът ще бъде върху вратичките, позволяващи на Москва да смекчи въздействието на международните санкции върху нейната икономика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"